Ismerd meg a pulóver összes tulajdonságát!

pulóver

Ismerd meg a pulóver összes tulajdonságát!

Fogalmak:

A pulóver a hosszujjú felsőruházatok egyik leggyakrabban használt gyűjtőfogalma, amely az angol „pull over” kifejezésből ered, utalva arra az alaptulajdonságára, miszerint ezeket a felsőket a fejünkön áthúzva tudjuk felvenni.

Eredetileg inkább a vastagabb, gyapjúból készült felsők tartoztak ide, de az évtizedek során ez a fogalom meglehetősen felhígult, így mára már olyannyira elmosódtak a határok, hogy egészen eltérő ruhadarabokat is hívhatunk pulóvernek. Annak érdekében, hogy képesek legyünk eligazodni az egyes típusok között, szeretnénk feltérképezni a legtöbb lényegi vonást.

Sokféle anyaghasználat:

A leggyakrabbam használt alapanyag a pamut, de ennek is számos fajtája különböztethető meg a minőség és a szövés tekintetében. A legtöbb pamut pulóver például u. n. Rib anyagból készül, amely egy közepesen vastag és részlegesen rugalmas anyag. Emellett létezik még Terry pamut (rugalmasabb) vagy fésült pamut (puhább) is. Gyakoriak még a kevert szálas szövetek, amelyben a pamutot valamilyen szintetikus anyag (pl. poliészter, elasztán) egészíti ki. A legértékesebbek természetesen az organikus anyagok, például a merinói gyapjú.

Különféle szabások, részletek:

A „normál” szabások mellett megkülönböztethetünk testhezálló és bő szabást, emellett hosszított derekú és ujjú változatokat is. A váll kialakítása lehet hagyományos vagy raglán, a törzs- és az ujjrész passzentos vagy passzé nélküli. Léteznek kapucnis és kapucni nélküli pulóverek, ahogy zsebes vagy zsebnélküli darabok is. A hagyományos „belebújós” pulóver típusok mellett vannak elől nyitott kialakításúak is: félig vagy egészen cipzáras, illetve gombolós verziók (ezeket kardigánoknak is szokás nevezni). A pulóver stílusbeli megjelenését nagymértékben meghatározza a nyak formázása is: Ide tartozik például a kör alakú, a V nyakú, a kapucnis-fűzős változatok, továbbá maga a garbó, amely az egész nyak területét elfedi.

Post a Comment