Mi az az egyenáramú villanymotor?

retro egyenáramú villanymotor

Mi az az egyenáramú villanymotor?

A villamos gépek között vannak egyenáramú villanymotorral működő gépek. Akkor beszélhetünk egyenáramú villanymotorról, amikor a gép a villamos energiát mechanikai energiává alakítja.

Ennek a fordítottja az, amikor egyenáramú generátorról beszélhetünk, ez a dinamó. Az egyenáramú gépek mind a kettő üzemállapotban tudnak működni. Van kefe nélküli egyenáramú villanymotor is, ami tulajdonképpen egy szinkron villanymotor, egyenáramú táplálással. Ez a kefés mechanikus kommutáció helyett elektronikusan vezérelt kommutációs rendszerrel rendelkezik. Ezekben az egyenáramú villanymotorokban az a közös, hogy egyenesen arányos bennük az áram és a nyomaték, valamint a feszültség és a fordulatszám.

Van hagyományos, kefés egyenáramú villanymotor, melyben a kefék létesítik a mechanikai kapcsolatot a villamos érintkezőkkel, melyek a forgórészen vannak. Ez a kommutátor. Így hozzák létre az elektromos áramkört, az armatúra és az egyenfeszültségű forrás tekercselése között. Ahogyan az armatúra forog a tengelye körül, a kefék mozdulatlan állapotban kerülnek kapcsolatba a forgó kommutátor különböző részeivel.

A kefe rendszer és a kommutátor villamos kapcsolók sorozatát alkotják, és mindegyik sorrendben kapcsol aszerint, hogy az áram mindig az állórészhez legközelebb levő armatúratekercsen follyon keresztül. Ezáltal pedig biztosítja, hogy mindig a megfelelő tekercsek között alakuljon ki a mágneses kölcsönhatás. Egyenáramú villanymotor, és más hajtóművek elérhetőek a dcmotor.hu oldalán!

Post a Comment