Tudod-e… ezekre a kérdésekre a választ? Teszteld magad! :)

Tudod-e… ezekre a kérdésekre a választ? Teszteld magad! :)

A rabszolgakereskedelem virágkora 1650 és 1850 közé tehető. Kb. Hány embert hurcoltak el ez idő alatt Afrikából?

Nem számítva azokat, akik életüket veszítették a harcokban, 12,5 millióra teszik azok számát, akiket rabszolgaságba vetettek – portugál, holland, francia, brit, dán és svéd kereskedők.

Mióta játsszák a kosárlabdát?

Az olmékok (közép-amerikai népcsoport) már az ókorban is rendeztek a kosárlabdához hasonló, de ez a “találmány” mégis az amerikai Naismith érdemes. Ő 1891-ben, Springfieldben mutatta be e népszerű csapatsport ősét.

Kik azok a pigmeusok?

Egy afrikai népcsoport, mely a kontinens középső területein – őserdőkben és szavannákon – vadászó-gyüjtögető életmódot folytat. Tagjai igen kis termetűek: átlagmagasságuk 150 cm.

Kik a hackerek?

Ma a számítógépes kalózokat emlegetik így, azokat, akik engedély nélkül lépnek be bizonyos számítógépes hálózatokba, hogy üzleti és/vagy személyes titkokat fürkésszenek ki.

Honnan származnak a szolmizációs hangok?

Az ut (később dó), ré, mi, fá, szó, lá egy latin nyelvű himnusz sorainak 1-1 kezdő szótagja – a “keresztapa” pedig Guido d’ Arezzo, itáliai bencés szerzetes (11. sz.).

Melyik ország a labdarúgás szülőhazája?

Bár az ókori egypitomiak, kínaiak, görögök és rómaiak is ismertek efféle labdajátékokat, a modern “foci” a 19. sz.-ban Nagy-Brittaniából indult világhódító útjára. Ekkoriban egyetemek és középiskolák diákjai játszották, s a világ első labdarúgóligáját is itt, Manchesterben alapították (Football League – 1888. IV. 17-én).

Miből készül a margarin?

Rendszerint növényi olajból és lefölözött tejből, amelyet vitaminokkal dúsítanak.

Mikor és hol lehet lidércfényt látni?

Ezt a jelenséget, mely valójában fényvillódzás, mocsaras vidékeken lehet megfigyelni – az éjszakai órákban. Feltételezett oka a mocsárgáz öngyulladása.

Miért kell a filmforgatáshoz “csapó”?

Egyrészt ezen a táblán szerepelnek az egyes jelenetek azonosításhoz szükséges tudnivalók, másrészt a mozgatható kar lecsapása támpont a kép és a hang szinkronba hozáshoz.

Mi az térdszalagrend?

A legrégibb (14. sz.-i) európai lovagi érdemrend, aranyszélű kék harisnyakötő szalag, rajta aranybetűs felirat: “Honni soit qui mal y pense” (“Szégyen arra, aki rosszra gondol”). A legenda szerint az alapító – III. Edward angol király – mondta e szavakat, amikor felemelt a földről egy elveszített harisnyakötőt…

Körülbelül hány hold lelhető fel a naprendszerünkben?

Legalább 54, melyek közül a Ganymedes (a Jupiter) a legnagyobb, és a Mars körül keringenek a legkisebbek. A mi holdunk kb. negyedakkora, mint a Föld.

Honnan származik a napraforgó?

E 3 m-re is megnövő melegkedvelő növény őshazája Mexikó (Közép-) és Peru (Dél-Amerika). De bárhol él is, “fejét” mindig a nap felé fordítja.

Milyen színű a főként repülőgépeken elhelyezett fekete doboz?

Nevétől eltérően nem fekete, hanem narancssárga, azért, hogy gyorsabban megtalálhassák a baleset után. Keresését sokszor más módon is – rádióadó, sugárzó anyag vagy fényforrás beépítésével -igyekeznek megkönnyíteni.

Miért nevezik hattyúdalnak a költők utolsó alkotását?

Mert egy ókori hiedelem szerint a hattyú csodálatosan szép éneket hallat, mielőtt elszáll belőle az élet. A valóságban nem sok “dalnok” akad fajaik közt; sőt egyesek csak morognak vagy sziszegnek.

Mi az évgyűrű?

A fatörzs keresztmetszetén látható koncentrikus gyűrűk száma általában évente eggyel gyarapodik.

Először a tűzijáték sziporkázó fényeit pillantod meg, és csak ezután hallod a durranást. Vajon miért?

Egyszerű az ok: a fény terjedési sebessége sokkal gyorsabb, mint a hangé, így annak ellenére, hogy picit később “születik”, könnyedén “leelőzi”.

A kakaófa részéből készítik a kakaóport?

Ez az örökzöld növény az ágain és a törzsén hozza a fürtös virágait, melyekből tojásdad alakú termések fejlődnek. Egy-egy “gyümölcs” kb. 100, ún. kakaóbabot rejt. Ezekből – szárítás, sütés és darálás után – nyerik a kakaóport.

Post a Comment