Kezd láthatóvá válni a Magyar Falu Program hatása

Magyar Falu Program játszótér

Kezd láthatóvá válni a Magyar Falu Program hatása

2019-re az országos átlagnál jelentősebb népességfogyás következett be a magyarországi falvakban. A KSH adatai alapján 2018 előtt körülbelül 15 éven át 6,4 fővel csökkent a falvak lélekszáma.

Ennek a negatív folyamatnak a megfékezésére indította el a kormány a Magyar Falu Programot, amelynek megvalósítása 2019-ben kezdődött meg. A Magyar Falu Program egy hosszú távra szóló projektként lett elindítva, ezért sokak számára már nagyon is meglepő, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire eredményesen teljesített.

A Magyar Falu Program célja már a legelejétől a kistelepülések népességfogyásának megállítása volt, ami a falusi életszínvonal pozitív megváltoztatásával érhető el. A kormány azt akarja elérni, hogy újra megszeressék a vidéki életet a fiatalok, hiszen számos előnye van a városi élethez képest. Gondoljunk csak a magánszféra nagyobb mértékére, a kiváló levegőre, a nyugalomra és a családias, otthonos környezetre, ahol az eladó ismerősként üdvözöl a kisboltban. Ahhoz azonban, hogy egy fiatal házaspár a város helyett a falut választhassa lakóhelyéül, gondoskodni kell arról, hogy életminőségben ne legyen szakadék a két lehetőség között és a Magyar Falu Programmal ezen lehet segíteni.

A Magyar Falu Program tehát egy komplex program. Az elmúlt néhány évben három, a mostani évtől még több alprogramon keresztül nyújt lehetőségeket és válaszokat a falvaknak és lakóiknak.

Az első lépcsőfok a lokális életminőség javítását célzó kisebb mértékű fejlesztések támogatása pályázati úton. A kedvezményezettek leginkább az önkormányzatok, az egyházak és a vidéki civil szervezetek.

Post a Comment